Дарители // Димитър Губерков, випуск 2002

 
Дарител_ДимиртърГуберков_сем.JPG
 
 

Кой е най-хубавият ти спомен от Немската?

Времето в Немската гимназия е незабравимо и страхотно преживяване. Пораснахме, може би “възмъжахме“ и понаучихме малко или много, но опитът и приключенията ще са с мен завинаги. Най-хубавият спомен от Немската и преди и сега са приятелите, които намерих там и с които и до ден днешен поддържаме контакт. Име някаква особена и много силна връзка -  отлята (или по-скоро полята) многократно по купони, закалена в множество премеждия и охладена в ски екскурзии. Почти 20 години по-късно тези връзки още държат и ни радват с нови приключения и приятелска подкрепа. Дори и да ни делят морета и континенти, семейни и служебни задължния, контактът още е силен и не само електронен. Разпръснати сме между Мюнхен, Гармиш-Партенкирхен, София, Лондон и Южна Африка, но не пропускаме възмножност да се видим (и да се почерпим с повод и без повод). Празнувахме заедно сватби, бебета и юбилеи, местихме се в нови градове и сменяхме работа.

За мен споменът от Немската не е сграда, диплома или институция. Немската за мен са съучниците, учителите и най-вече приятелите – всички тези интелигентни, позитивни и безкрайно креативни хора, които винаги имат нови идеи, интересни виждания и неуморно правят нашия свят по света и у нас едно по-добро място за всички нас.

Разкажи ни за себе си след Немската.

След Немската гимназия  се записах с университета Аугсбург, Германия. В началото на 2008 завърших с диплома по право и икономика със специалност банкиране и капиталов пазар. Който си спомня финансовата и банкова криза от преди десет години ще се досети, че хич не съм уцелил момента за кариера в банковия сектор.  Планът трябваше бързо да се промени и за късмет започнах работа в Хамбург като бизнес консултант в застрахователния сектор при E&Y Innovalue. Признавам, че в началото бях малко скептичен, но бързо осъзнах, че не само съм имал страхотен късмет с колегите, но и работата много ми хареса. Имах възможност да се работя с малки застрохователи и някои от най-големите и реномирани компании в Германия и научих много за този бизнес. Осъзнах колко е важен и полезен този бранш - застраховките помагат на своите клиенти в критични ситуации на най-голяма нужда.

От 2011-та до 2015 работих за Aon Risk Solutions, най-големия застрахователен брокер в света, и получих шанс да ръководя три отдела, отговорни за бизнеса с частни клиенти в Германия. След това получих предложение за директор в управителния съвет на Hiscox Insuranceв Мюнхен, един малък застраховател специализиран в екзотични пазарни ниши като например олдтаймери, изкуство и музеи, застраховки за мениджъри или срещу хакерски атаки. Отговорен съм за Оперативните функции – клиентско обслужване, информационни технологии и централния „Underwriting“  отдел. 

От Май 2019 ще работя при един от най-големите немски застрахователи, ERGO Group, в Дюселдорф. Там ще съм отговорен за застраховките „Злополука“. Ще имам възможност да модернизирам и развия водещото портфолио за този продукт на немския пазар. 

Но най-голямото и най-хубаво предизвикателство през последните години са двете ми дъщери на 4 и 9 години – и двете непрекъснато ме държат на щрек и ме изненадват приятно с нови щуротии. Някои познати казват, че са успешни въпреки семейните задължения, но моят личен опит е много различен. Мога да твърдя, че съм успешен благодарение на подкрепата на цялото семейство и опитът, който съм събрал между смяната на памперси и дискусиите за малки и големи болежки.

В малкото свободно време обичам да карам ски, кайт сърф и да тичам по 7-8 километра през английската градина в Мюнхен.

Какво те мотивира да подкрепяш ученици от Немската чрез Стипендията от Немската за Немската?

Ще се радвам, ако с тази стипендия улесним следването за бъдещи абитуриенти. Спомням си как като студенти се вълнувахме за това как да изкараме пари за квартира и храна и това често пречеше на ученето. Надявам се с тази стипендия да помогнем на младите хора да се концентрират върху важните неща в университета и да развиват потенциала си.

Немската гимназия ми е дала толкова много опит и знания, благодарение на това имах шанс да уча в Германия и да съм успешен. Надявам се да успея да върна поне малко от жеста!

Не на последно място, Немската е учениците и не толкова институцията. Аз лично винаги ще се чувствам свързан не само с моите съученици, но и с бивши и бъдещи абсолвенти. Нека тази стипендия да насърчи и подпомогне и други ученици да развият талантите си и да постигнат големи успехи по света и в България!

 

Стипендията събира средства целогодишно. Моля Ви ни подкрепете сега!