Климент

 
 
 
 

Климент Климентов, 18 г., София

1. Кратко представяне

Аз съм Климент Климентов, на 18г. и ми предстои да завърша 91НЕГ. През свободното си време обичам да играя скуош – занимавам се с този спорт вече 10 години: помагам с организацията на състезания, участвам в такива и дори съм печелил Републиканско за юноши. Също така съм член на неправителствена организация, която помага на мен и мои връстници да реализираме наши идеи. Пример за това е кампанията ни “Без онлайн омраза“, с която се занимаваме вече трета година и покрай която ходим в различни училища. Провеждаме презентации и организираме игри за ученици на различна възраст, като ги учим да казват НЕ на агресията, а също така им обясняваме какво е неформално обучение. Благодарение на членството ми в тази организация също ходя на младежки обмени в чужбина по Еразъм+, като се социализирам и уча. Надявам се тази година да започна следването си в Щутгарт.

2. Защо кандидатствах за стипендията

Кандидатствах за стипендията на Тук-Там и алумните на НЕГ поради две причини. Първата е заради финансовата подкрепа – с помощта на стипендията ще мога да си покрия началните вноски за университет, квартира, студентска карта и пр. Втората са контактите и менторингът – те ще ми помогнат да се адаптирам бързо и да се концентрирам отрано върху ученето и намирането на странична работа, свързана с изучаваното в университета.

3. Какво избрах да уча, къде и защо?

Избрах специалността Софтуерно инженерство, за да се науча структурирано да анализирам проблеми, намирам решение и изграждам продукти, които да разрешават реални житейски проблеми.

4. Защо искам да се върна в България?

Като завърша магистратура планирам да се завърна в България. Първата причина е, че не си представям живот извън родното ми място. Втората е, че желая да реализирам своя идея чрез натрупания през годините опит. Искам да предоставя на българските ученици повече възможности защото смятам, че образованието играе ключова роля за всяка държава и именно българското има потенциал да бъде подобрено.

5. С какво мисля, че впечатлих журито?

Относно стипендията: вярвам, че впечатлих журито с извънкласната си активност, чрез която се опитвам да се развия личностно и да помагам на други хора, и с моята амбиция и оптимизъм за бъдещето.

6. Защо бих посъветвал и други да кандидатстват за стипендия "От Немската за Немската"?

Бих посъветвал и други ученици да кандидатстват за стипендията “От Немската за Немската“. Когато заминеш да учиш в чужбина те очаква една напълно нова и непозната среда. Трябва ти време и усилия да разбереш как всичко около теб функционира, а също има да заплащаш големи първоначални суми за унивеситет, транспорт, общежитие и пр. Чрез тази стипендия и помощта на алумните на гимназията ще можеш по-бързо да привикнеш и ще ти е по-спокойно от финансова гледна точка, в следствие ще можеш да се концентрираш върху ученето и върху намирането на работа за в бъдеще.

 
 
Atanas Zaprianov